Sınavsız geçiş hakkı



SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ NELERDİR?
1. Yeni mezun olmuş olan adaylara bu konu daha öncelik verilir.
2. Aynı yıl içerisinde mezun olmuş olan adaylar arasında ise öncelik okul pozisyonuna göre, Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise yada Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi verilir.        3. Yine aynı yıl içerisinde mezun olmuş olan adaylar arasında okul türü aynı ise; METEB içinde yer alan adaylara öncelik verilir.

4. Aynı yıl içinde mezun olmuş, okul türü aynı, her iki adayda METEB içinde yer alıyor ise bu durumda öncelik için ‘’OBP8Ortaöğretim’’ Başarı Puanı göz önünde bulundurulur.
5. Yukarda belirtilen tüm özellikler aynı ise bu durumda da ise öğrencinin yaşına göre hareket edilir. Yani, yaş olarak daha genç adaylara öncelik verilir.
ÖSYM TERCİH KLAVUZUNDA SINAVSIZ GEÇİŞ BÖLÜMLERİ
Tercih zamanlarında öğrenci adaylarından yapılan görüşmeler doğrultusunda ortaya çıkan sonuç ise öğrencilerin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını göstermesidir.ÖSYM Tercih Klavuzunun  TABLO 3 A Şeklinde isimlendirilen bölümü Merkezi Yerleştirme İle Girilen Önlisans Bölümleri’ne ayrılmıştır. Resimde Adana METEB bölgesi içinde bulunan Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığının yerleştirme öncelikleri kırmızı olarak işaretlenmiştir. Burada 10,3,D,92 ifadeleri yer almaktadır. 10 adayın 2010 yılında mezun olan bir aday olduğunu ifade etmektedir, 3 adayın Meslek lisesi mezunu olduğunu, D adayın METEB bölgesi olan Adana ilinin dışından olduğunu ve 92 adayın OBP’sini ifade etmektedir.
Yeşil olarak ifade edilen puanlar adayları çoğu zaman yanıltmaktadır. Özellikle meslek liseli olmayan adaylar yeşil alandaki ifadeye bakarak o bölümle ilgili bir fikre varmaktadırlar. Fakat eğer yerleştirme öncelikleriyle ifade edilen sütunda yukarıdakine benzer veriler varsa o bölüme meslek liseli olmayanların yerleşmeleri çok zordur. Adayların buna dikkat etmeleri gerekir.

Soru – Cevap
Sınavsız geçiş hakkında en çok sorulan soruların  yanıtları
1. Düz liseden mezun oldum, sınavsız geçiş hakkım var mı? Faydalanabilir miyim?
Cevap; Hayır. Sınavsız geçiş hakkı sadece meslek lisesinden mezun olmuş olan adaylar için geçerlidir. Bu durumda düz lise mezunları sınavsız geçiş hakkından faydalanamaz.
2. Sınavsız geçiş hakkının kaldırıldığını duydum, bu ne kadar doğru?
Cevap: Sınavsız geçiş hakkının artık kaldırıldığı söylentileri sıkça çoğalmakta fakat öyle bir durum yok. Yani yeni çıkaralan yasa 4+4+4’te dahi sınavsız geçiş hakkı yer alıyor. Uzun yıllardır yer alan bu söylenti asılsızdır. Sınav geçiş hakkı yasası hala geçerlidir.
3. Sınavsız geçiş hakkından yararlanmak istiyorum, ne zaman başvuru yapmalıyım?
Cevap: Sınavsız geçiş başvuruları YGS başvuruları ile aynı tarihte zamandadır. Ocak ayının başlarında sınavsız geçiş hakkı için başvuru yapabilirsiniz.
4. Sınavsız geçiş hakkında faydalanmak istiyorum nasıl başvuru yapabilirim?
Cevap: Sınavsız geçiş hakkında faydalanmak için öncelikle geçiş ücretini ilgili bankaya yatırdıktan sonra ÖSYM’nin sitesinden başvuru yapabilirler.
5. Sınav geçiş başvuru işlemini tamamladım, tercihi mi ne zaman yapabilirim?
Cevap: LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih etmeniz için sizler için bir süreç başlayacaktır. ÖSYM klavuzunda bulunan bölümlerden birisi tercih ettiğiniz anda sınavsız geçiş hakkınızı kullanmış olacaksınız.
6. Sonuçlar ne zaman açıklanıyor?
Cevap: Sınavsız geçiş hakkı başvurunuzla ilgili sonuçlar yerleştirme sonuçları ile aynı anda açıklanmaktadır.
7. Daha önce meslek lisesinden mezun oldum. Aradan uzun bir zaman geçti, sınavsız geçiş hakkından faydalanabilir miyim?
Cevap: Bu konuda tabi ki sizin de hakkınız var. Ama üst satırlarda da bahsettiğimiz öncelik sırası her zaman okuldan yeni mezun olmuş öğrencilerindir.
8. Ben sınavsız geçiş hakkımı daha önce kullandım, tekrar kullanabilir miyim?
Cevap: Bu konu da bir kısıtlama yok. Yani, evet kullanabilirsiniz ama öncelik her zaman yeni mezunlarındır.
9. Meslek lisesinden mezun oldum, YGS sınavına da girdim ve oradan puan aldım ama sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istediğimde prosedür nasıl işleyecek? Yani ÖSYM puanıma göre mi hareket edecek yoksa meslek lisesinden mezun olduğuma göre mi?
Cevap: Bu durumda sınavsız geçiş hakkınızdan faydalanırsınız.
10. Ben YGS için başvuru ücretini bankaya yatırdım. Ayrıca sınavsız geçiş hakkı içinde ücret yatırmak zorunda mıyım?
Cevap: Hayır. YGS için yatırdığınız ücret sınavsız geçiş hakkını da kapsamaktadır. Dolayısıyla ekstra bir ücret yatırmanız gerekmez.
11. Sınavsız geçiş hakkımı açık öğretimde kullanabilir miyim?
Cevap: Evet açık öğretimde bu uygulama mevcut. İlgili bölümleri seçerek açık öğretim kaydınızı yaptırabilirsiniz.
12. Uzun zaman önce meslek lisesinden mezun oldum başvurumu nasıl yapmam gerekiyor?
Cevap: Diğer adaylarla beraber başvurunuzu ocak ayının başlarında yapabilirsiniz.
13. Yerleştirme de ne gibi bir prosedür uygulanıyor? Şansım ne kadar?
Cevap: Bu sizin istediğiniz bölüm ile alakalı bir durumdur. Seçmiş olduğunuz bölümde eğer yoğunluk yok ise düz lise öğrencileri dahi puanla yerleşebiliyor.
14. Düz liseden mezun oldum, şansım var mı?
Cevap: Sınavsız geçiş hakkı meslek lisesinden mezun olan öğrenciler içindir. Ancak bu alanda seçtiğiniz bölümde kontenjan dolmamış ise puanınız da göz önüne alınarak Anadolu veya fen lisesinden mezun olmuş olan öğrencilerin puanları göz önüne alınarak yerleştirme yapılmaktadır.

Not: SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI SON BAŞVURULAR 15 OCAKTA’dır, SINAV GEÇİŞ HAKKINA BAŞVURMAK İÇİN YGS SINAVINDAN SONRA İLGİLİ BANKAYA PARA YATIRARAK İŞLEMİNİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN

Ditulis Oleh : Unknown // 00:33
Kategori:

0 yorum:

Yorum Gönder

ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Site Kayit * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * İndirim Ariyorum * Yemek Tarifi * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Turbo Ping * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * Memur Blog * Bebek Vadisi * Dinle123 * 1 Baksana * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi * Veda Dizisi * Yeni Vadi * SSK SGK BAĞKUR SORGU EKRANI* ARIYORDUM * Ekonomi * Sigorta Kasko * World Cup 2014 * Komedi Var * Samsung galaxy S5 * iphone 6 * Turbo ping Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Copyright © 2011 Memur Vadisi | Sitemap | Rss | Ping | Ping 2 |
Google Ping Pingomatic
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.