Emekli Maaşlarına Zam Geliyor kademeli intibak





Emekli maaşlarına gelecek olan kademeli intibak zammı hakkında bir açıklama geldi, işte emeklilere zam ve kademeli intibak zammı.


Hükümet intibak çalışmasında sona geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Emekli maaşlarında yapılması gereken intibak düzenlemesinde tablo ortaya çıktı gibi. 2000 yılından önce emekli olan 2.5 milyon kişiyle ilgili tabloyu ana hatlarıyla gördük. Ayrıntılarına bakacağız” dedi. Çelik, ”Maliyet
yüksek çıkmaz mı, Maliye ne der?” sorusuna; “Hükümet programında yer alıyor. Emekliye sözümüz var” karşılığını verdi. Bakan Çelik, kıdem tazminatı konusunda taşeron içşilerin ağır şartlarına işaret ederek,


“Birine hay hay birine vay vay olmaz, bunların haklarını devlet olarak biz koruyacağız” dedi.



Bakan Çelik, bir grup gazeteciyle Meclis’te yaptığı sohbette milyonlarca emekliyi ilgilendiren intibak düzenlemesi ve kıdem tazminatı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.



İntibak konsunun hükümet programında olduğunu anımsatan Çelik, “Sözümüz var. kademeli olarak bu düzenlemeyi yapacağız. Ama önce tabloyu net olarak görmemiz gerekiyor” dedi. 1981 yılından 2000 yılına kadar durumun ne olduğunu, kimlerin, hangi derecede mağdur olduğunu anlamak için bir çalışma yapıldığını anlatan Çelik, “Tabloyu gördük gibi. Şimdi ayrıntılara bakacağız” diye konuştu.


İntibak konusunun daha çok işçi emeklilerini ilgilendirdiğini anımsatan Çelik, “5 milyon 400 bin işçi emeklisi var. Bunların 2.5 milyonu 2000 yılından önce emekli olmuş. Ama kaç kişi mağdur bunu anlamaya çalışıyoruz. Bunlardan bir kısmı düşük maaş alırken, 2000 yılından sonra emekli olanlara daha yüksek maaş bağlanmış. Öyle ki adam, 3 bin 600 gün prim yatırmış olmasına karşın, emekliliği 2000 yılından sonra istediği için 5 bin gün prim yatırana göre emekli maaşı daha yüksek bağlanmış” diye konuştu.




‘Maliyet yüksek olmaz mı, bu parayı nereden bulacaksınız, Maliye ne der’ sorularına ise Çelik, yapılan çalışmalara Maliye bürokratlarının da katıldığını belirterek, konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine geleceğini vurguladı. Düzenleminin kademeli olacağını anımsattı.

BİRİNE ‘HAY HAY’ BİRİNE ‘VAY VAY’ OLMAZ

Bakan Çelik, gazetecilerin ‘Kıdem tazminatı fonu’ gelecek mi gelmeyecek mi, var mı yok mu; sorularına ise doğrudan ‘var’ ya da ‘yok’ demedi. Kıdem tazminatının özellikle alt işverenlerce çalıştırılan taşeron işçilerin sorunu olduğuna dikkat çekti. Bu insanların 11 ay çalıştırılıp, kıdem tazminatı vermemek için işten çıkarıldıklarını; mesai saatlerinin uzun olduğunu; izin bile yapamadıklarını anlattı. Örgütlenme sorunu yaşadıklarını vurguladı. Bunun üzerine ‘o zaman kıdem tazminatı fonu sadece taşeron işçiler için getirilsin’ önerimize Çelik, “Bakın bu da bir formül olabilir. Tüm önerileri enine boyuna konuşacağız” karşılığını verdi.




Bir başka gazetecinin, “Sayın Bakan, bazı bakanlar açıkladı; kıdem tazminatı fonu var mı yok mu, siz cevap vermiyorsunuz ama hükümet programında da var” ısrarı üzerine Çelik, “Önemli olan bu işi sosyal taraflarla konuşmak. Yoksa siz bakanlık olarak şöyle olacak, böyle olacak, deyin. Eğer sosyal taraflarla oturup konuştuktan sonra bir netice alıyorsanız, o zaman netice neticedir” dedi.

Bakan Çelik, 2821 sayılı sendika yasası ile ilgili taraflarla uzlaşmaya varıldığını, 2822 Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt ile ilgili Salı günü işçi ve işveren konfederasyonlarıyla yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren yasayla ilgili olaraksa 3 konuda henüz mutabakat sağlanamadığını belirtti. Çelik, görüşmelere katılacak sendikalar, sözleşmenin kiminle yapılacağı ve hakem heyeti noktasında noktasında mutabakat olmadığını, Salı günü memur tarafıyla da bir araya geleceklerini anlattı.




(HÜRRİYET)





Bakanlıktan bir müjde de taşeron işçilere var. Taşeron şirketlerde çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öngörülen bir yıllık süre dolmadan işten çıkarılan işçilerin mağduriyetine son verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron şirketlerde çalışan işçilerin büyük bölümünün 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarıldığını hatırlatarak, 'Mevcut sistemde kıdem tazminatı alabilmek için 12 ay çalışmak gerekiyor. 11 ay çalıştırıldıktan sonra çıkarılan bir işçi, kıdem tazminatı alamıyor ve hiçbir sosyal haktan faydalanamıyor. Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğunda bu sorunu da çözeceğiz. Örneğin bir işçi iki ay çalıştıktan sonra işten çıkarılsa dahi, bu süre kıdemlerine işleyebilmeli' dedi.



EMEKLİLER ARASINDAKİ UÇURUM KAPANIYOR



Emekli aylıkları arasındaki makasın kapatılması için yürütülen çalışmalar konusunda da bilgi veren Çelik, mevcut tabloyu incelediklerini, iyileştirme için 'kademeli intibak' üzerinde durduklarını söyledi. Akşam'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu ve emekli aylıkları konusunda şunları söyledi:




BİREYSEL TAZMİNAT FONU OLUŞMALI



Kıdem tazminatı konusundaki çalışmalarımız henüz taslak aşamasına gelmedi. Mevcut sistemi değiştirmeyi planlıyoruz. Herkesin bireysel kıdem tazminatı fonu oluşması yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Kıdem tazminatını işçiye hak, işverene zulüm gibi gören iki uç görüş var. Bunun bir hak mefhumuna dönüşmesi için tarafların kafalarındaki tüm önyargıları bir kenara koyarak masaya oturması gerekiyor.



İŞÇİYE HAK, İŞVERENE ZULÜM



İşçi, 'hakkımız' diyor, işveren 'ödeyemiyoruz' diyor. Birine hay hay, diğerine vay vay olur mu? Sosyal taraflarla konuşmadık, bir araya gelmedik. Biz hazırlığımızı yapıyoruz, daha sonra bunların hepsini taraflarla müzakare edeceğiz.



2.5 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR



1981-2000 arasında emekli olanların asgari aylığı 782 lira. 2000 yılından sonra emekli aylığı alanların aylıklarında ise hızlı bir yükseliş söz konusu. 2000 öncesinde aylık alan yaklaşık 2.5 milyon emekli var. Yani sorun, 2000 yılı öncesinde emekli olanların aylıklarının düşük düzeyde kalmasından kaynaklanıyor.




Emekli aylıkları arasındaki bu uçurumu bütçe tolore edebilir mi? Bu makas, kademeli olarak nasıl düzeltilir? Tam olarak kimler bundan etkilenecek? Bütün bunları inceleyeğiz. Tabloyu incelemeden bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum.



Emekli ylıklarındaki eşitsizliği gidermek için başlattığımız çalışma sürüyor. Sorun ağırlıklı olarak SSK'dan emekli olanları ilgilendiriyor. Bağ-Kur emekli aylıklarında bir sorun yok. 1981 yılından bu yana emekli olanların, aylık bağlanma tablolarını çıkardık. Bu konudaki incelemelerimiz devam ediyor. Kademeli intibak (eşitleme) için neler yapılabileceğine bakıyoruz.

Ditulis Oleh : Unknown // 13:24
Kategori:

0 yorum:

Yorum Gönder

ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Site Kayit * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * İndirim Ariyorum * Yemek Tarifi * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Turbo Ping * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * Memur Blog * Bebek Vadisi * Dinle123 * 1 Baksana * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi * Veda Dizisi * Yeni Vadi * SSK SGK BAĞKUR SORGU EKRANI* ARIYORDUM * Ekonomi * Sigorta Kasko * World Cup 2014 * Komedi Var * Samsung galaxy S5 * iphone 6 * Turbo ping Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Copyright © 2011 Memur Vadisi | Sitemap | Rss | Ping | Ping 2 |
Google Ping Pingomatic
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.