Thanksgiving Day (Şükran Günü) Amerika ve Kanada Ülkelerinde Kutlanılan Ulusal Bayramdır. Şükran Günü Kanada’da da Ekim Ayının 2. Pazartesinde, Amerika’da Kasım Ayının 4. Perşembe Günü Kutlanıyor.
Şükran Günü; İlk Olarak Kızılderili ve İlk Kolonicilerin Beraber Düzenledikleri Hasat Yemeği Olarak Çıkmıştır. Fakat Daha Sonları İlk Çıkışından Farklı Olarak Zaman İcinde Değişim Göstermiş ve Şuan Günümüzde Ailenin Bir Araya Gelerek Hindi Yiyerek Tanrıya Dua Etmesi Durumuna Gelmiştir.
1620lerde Avrupadan yerleşim için ilk kez May Flower gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderililer’i çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır.
O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir.
"Thanksgiving", Tanrıya teşekkürleri iletmenin ve minnettarlığın bir ifadesidir. Bizde Şükran Günü olarak bilinen bu günü Amerikada ilk kez "Pilgrimler" kutlamıştır. "Pilgrimler", Yeni İngiltereye (Amerikadaki "New England" Bölgesi) yerleşen ilk insanlardır. Yerlisi oldukları İngilterede gördükleri dini zulümler yüzünden 1609 yılında dini özgürlüklerini elde etmek için İngiltereden ayrılıp Hollandaya göç ettiler. Birkaç yıl sonra Pilgrimlerin çocukları Felemenkçe konuşmaya ve Hollandanın yaşam tarzına bağlanmaya başladılar. Hollandalıların düşünce ve yaşam tarzlarının çocukların eğitimi ve ahlakları için bir tehlike oluşturmaya başladığını düşünen Pilgrimler Hollandadan ayrılmaya ve daha iyi bir yaşam için Yeni Dünyaya gitmeye karar verdiler.
6 Eylül 1620de, " Mayflower" adında bir gemi ile toplam 102 kişilik bir grup Yeni Dünya kıtası olan Amerikaya hareket etti. Soğuk ve uzun süren yolculuktan sonra 11 Aralık 1620de "Plymouth Rock" denilen bölgeye gelip yerleştiler.
Amerikada geçirdikleri ilk kış Pilgrimleri harap etti. Soğuk ve açlık, 46 Pilgrimin yaşamını yitirmesine neden odu. Bölgeye gelen Kızılderililerin yardımı ile ve havaların ısınmasıyla beraber Pilgrimler toparlanmaya başladı ve ilk kışı atlattılar. Ekim ayında aldıkları hasat çok başarılıydı ve kış için yeterli yiyecekleri oldu. Mısır, patates ve kabak ilk ektikleri ürünlerdi. Evlerini inşa etmişler ve Kızılderili komşuları ile barış içinde yaşamaya başlamışlardı. O zamanın valisi William Bradford, bütün kolonistler ve Kızılderililer tarafından kutlanması için "Şükran Günü"nü ilan etti.
Her yıl kutlanan bu Şükran Günü geleneği yıllarca devam etti. 1770lerin sonundaki Amerikan İhtilali sırasında, Anayasa Meclisi (ilk meclis) tarafından bu günün ulusal bir gün olması teklifi getirildi. 1817de New York eyaleti Şükran Gününü geleneksel bir gün olarak kabul etti. 19. yüzyılın ortalarında diğer eyaletler de Şükran Gününü kutladı. 1863de Başkan Abraham Lincoln, Şükran Gününün ulusal bir gün olmasına karar verdi. O günden itibaren, Amerikan tarihindeki her başkan, her yıl kasım ayının dördüncü perşembesini tatil olarak belirleyip bir Şükran Günü kutlaması yayınladı.
2011 ve 2012 Şükran Günleri Şu Tarihlerdir;
10 Ekim 2011 (Kanada)
3 Kasım 2011 (Liberya)
30 Kasım 2011 (Norfolk Adası)
24 Kasım 2011 (ABD)
8 Ekim 2012 (Kanada)
1 Kasım 2012 (Liberya)
28 Kasım 2012 (Norfolk Adası)
22 Kasım 2012 (ABD, Porto Riko)
Güncel Blog Sayfası Online Tv Sayfası Canlı Maç Seyret Ödev Sitesi Yemek Tarifi Bedava Backlink Cep Telefonu Free Backlink SEO Yarışmaları Memur Blog
Şükran Günü'nün kısa tarihçesi
1941'den bu yana her Kasım ayının son Perşembe günü Ulusal bayram olarak kutlanan Şükran Günü, Amerika'nın yerlilerinden, Amerikalılara kalmış en özel miraslardan biri.
İngiltere'de gördükleri dini baskılardan kaçmak için Hollanda'ya yerleşen İngiliz Hacılar, çocuklarının hızla Hollandalılara benzemeleri üzerine asimile olma korkusuyla 1620 yılında Yeni Dünyaya yelken açmışlar. 6 Eylül 1620'de "Mayflower" adlı gemiyle yola çıkan 102 İngiliz Hacı, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra 11 Aralık 1620'de Yeni Dünyaya ayak başmış.
Yeni Dünya, yeni yemekler
Yeni evlerine yerleşen İngiliz Hacılar, ilk yıllarında çetin bir kışla karşılaşırlar. Açlık ve çok soğuk havalar sonucunda 46 İngiliz Hacı hayatını kaybeder. Bölgeye gelen Amerikan yerlileri İngiliz Hacılara yardım ellerini uzatırlar. Havaların ısınmaya başlaması ve Kızılderililerin yardımlarını esirgememesi sayesinde ilk kışı atlatan İngiliz Hacılar tarıma ve üretime başlarlar. İlk hasat zamanı geldiğinde karşılaştıkları sevindirici sonucun akabinde zamanının Valisi William Bradford, Kızılderilileri de çağırarak ilk "Şükran Günü"nü ilan eder ve büyük bir davet verir. Kızılderililerin efsanevi şefi Massoit 90 kişilik bir ekiple beraber yemeğe katılır.
(Şükran Günü'nün ulusal bayram ilan edildiği dönemde, Başkan Franklin D. Roosevelt, Hindi servisi yapıyor.)
Teşekkür yemeğinden, Şükran Günü'ne
1621'den beri hasat yemeği, Şükran günü olarak kutlanıyor. Şükran Gününü geleneksel bir gün kabul ederek tatil ilan eden ilk eyalet New York eyaletidir. 1817'de dönemin valisi DeWitt Clinton Şükran gününü New Yorklulara Tatil ilan eder. 1863'te Başkan Abraham Lincoln ulusal bayram olmasını önerir. Bu fikrin hayata geçmesi 1941'de Kongre'nin onayıyla mümkün olur.
Hindi'den başka şeyler de var!
Amerika Birleşik Devletlerinde şükran gününde özel yemekler pişirilerek, servis edilir. İlk olarak kızartılmış veya fırınlanmış hindi servisi yapılır. Şükran gününde hindinin önemi çok büyüktür.(Hatta Şükran gününün yaygın olarak kullanılan bir diğer ismi de Hindi Günüdür.)
Hindiyle beraber Şükran günü sofrasında dolma, et suyu soslu patates püresi, kızılcık sosu, tatlı mısır, sebzeler ve sofranın vazgeçilmezlerinden olan balkabağı tatlısı bulunur. Seçilen yiyeceklerin patates, mısır ve kabak ağırlıklı olmasının sebebi Avrupa'dan göç eden halkın bu yiyeceklerle Yeni Dünyada tanışmış olmasıdır.
Şükran günü bir bakıma yeni kavuşulmuş olunan bolluk ve berekete, yeni lezzetlere teşekkür etme günüdür.
(Bir önceki Şükran Günü'nde aile üyeleri tarafından doldurulmuş olan masa örtüsü)
Aile bağlarının sağlamlaştığı gün
Şükran gününde masadaki yiyecekler kadar masanın dekorasyonu ve yemeğe katılanlarda önemlidir. Ailenin tüm fertlerinin sofrada olması istenir. Şükran gününden önceki 3 gün boyunca hiçbir havayolu çalışanı izin yapmaz, adeta tüm harita yer değiştirir.
Çocuklar Şükran gününün en önemli davetlileridirler. Masanın hazırlanışında, evin dekorasyonunda yardımcı olurlar, fikirler üretirler. Şükran gününün ilginç geleneklerinden biride yemek için sade bir masa örtüsü seçilmesi. Şükran Gününde sofrada olan herkes yıl içerisinde Tanrıya en çok şükran duydukları bir hikâyeyi anlatırlar ve hikâyeyi masa örtüsüne yazarlar. Her yıl bir önceki yılın masa örtüsü çıkarılır ve şükür hikâyeleri okunur, hatıralar tazelenir.
Amerikan Futbolu da eksik kalır mı!
Şükran gününün en büyük ritüellerinden biride yemekten sonra ailecek televizyon karşısında izlenen Amerikan Futboludur. Bütün aile yemeklerini bitirdikten sonra, televizyonun karşısına dizilir oyunu izlemeye başlarlar. Her yıl The National Football League (Ulusal Futbol Ligi) Şükran Günü Klasiği diye adlandırılan bir maç oynatır.
Bu maça 1934'den bu yana Detroit's Lions ev sahipliği yapmaktadır.(1939-1944 yılları arasında 2.Dünya Savaşı sebebiyle oynanmamıştır.)
(Mercy's geçidini izleyen Amerikalılar)
New Yorkluların her yıl merakla beklediği görkemli yürüyüş: Macy's
Şükran gününden bir gün sonra sabahın erken saatlerinde başlayan büyük indirimler sebebiyle birçok Amerikalı alışveriş mağazalarına koşuyor. Yılbaşı alışverişlerinin yapılmaya başlandığı "Kara Cuma" öncesinde, Amerika'nın büyük alışveriş zincirlerinden biri olan Macy's adeta insanları alışveriş festivaline davet ediyor.
1924'den bu yana her Şükran gününde New York'ta Central Parkın batısındaki 77.caddeden başlayan geçit töreni, Macy'sin bulunduğu 34.caddede son buluyor. Çizgi roman karakterlerinin dev helyum balonlarıyla göklerde süzüldüğü yürüyüşlere birçok turist ve Amerikalı katılırken, birçokları da evlerinden yürüyüşleri takip ediyor.
0 yorum:
Yorum Gönder