ikili test nedir,ikili test ne zaman yapılır,ikili test nasıl yapılır,ikili testi yaptırmak için kaç haftalık olmak gerekiyor,hamilelikte ikili test nedir,neden ikili test yapılır,ikili test neden yapılmalıdır ,hamilelikte ikili testin önemi,ikili test nasıl yapılıyor,ikili test demek ameliyet mı demek,ikili test yaptırmak nedir,her hamile ikili testi yaptırırmı,ikili testin hamilelik için önemi nedir,ikili test yapılmazsa ne olur,ikili testin sonucu kötü olursa ne olur,2 li test nerelerde hangi hastanede yapılır
Şimdi hamilelik döneminde belirli haftalarda yapılması gereken belirli testler vardır.
Bunlar İkili test, Üçlü test, Ultrason Doppler gibi bir çok test vardır, ve bunları yaptırmak öle kolay gibi de değil tam haftasında olması gereken testler.
Yazmızın devamında hangi testin hangi hafta da yapılacağını paylaşacağim ama öncelikle sizlere bu yazıda İkili test ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım çalıştığım hastaneden tecrübe edinerek yararlı olur inşallah...
İKİLİ TEST NEDİR, NE ZAMAN YAPILIR, İKİLİ TEST NASIL ve NEDEN YAPILIR
İkili test ne zaman yapılır?
Gebelikte ikili tarama testi gebeliğin 11 - 14 haftaları arasında yapılır. (11 hafta 0 gün - 13 hafta 6 gün) Bu haftalardan önce veya sonra yapılamaz.
Nasıl yapılır?
Hamilelikte ikili kombine test yapılırken önce ultrason muayenesi yapılır. Ultrasonda bebeğin ense kalınlığı (NT, ense saydamlığı) ve boyu (CRL) ölçülür.
Bu ölçüm sonuçları tetkik kağıdına not edilir. Aynı gün anne bu kağıt ile tahlil için kan vermeye gider. Kanın aç karnına, tok karnına veya günün hangi saatinde verildiği farketmez yalnız ultrasonun yapıldığı gün verilmesi gerekir.
Anneden normal kan tahlillerinde olduğu gibi az miktarda kan tüp içerisine alınır ve bu kanda B-HCG ve PAPP-A tahlilleri yapılır. Bu kan tahlili sonucu çıkan değerler, ultrasonda ölçülen değerler ile birlikte bilgisayar programına girilir.
Ayrıca bilgisayara annenin doğum tarihi, son adet tarihi, kilosu gibi bilgiler de girilir. Bilgisayar programı bu girilen verilen ile risk hesaplaması yapar ve sonuçta trizomi 21 (down sendromu) için risk oranı ve trizomi 18 (Edwards sendromu) için risk oranı diye iki ayrı sonuç verir. Bu oranlar 1/200 , 1/700, 1/2000 gibi yazılıdır sonuç kağıdında...
Bu verilen oranlara göre sonuç düşük riskli veya yüksek riskli şeklinde ikiye ayrılır. Düşük riskli sonuçlarda bir müdahale yapılmazken yüksek riskli sonuçlarda CVS veya amniyosentez yapılabilir, buna doktorun aydınlatması ile aile karar vermelidir.
Sonuç kan günde çıkar?
Hastaneye ve labaratuara göre değişmekle birlikte ikili test sonucu genellikle en geç bir kaç gün içerisinde çıkar. Sonuç çıktığında mutlaka doktorunuza göstermelisiniz.
Sonuç normal yani düşük riskli ise ne anlama gelir? Sonuç yüksek riskli ise ne anlama gelir ve bundan sonra hangi yolları izlemelisiniz doktorunuz size anlatacaktır.
İkili test fiyatı kaç liradır?
Testin yapıldığı hastaneye veya labaratuara göre değişebilir ancak ortalama 100 - 200 TL civarında değişmektedir.
SGK ve özel sigortalar anlaşmalı hastanelerde ikili test ücretini karşılamaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder