Protein tozunun zararlı olup olmadığı ile ilgili konuşan uzmanlar
protein tozlarının nasıl üretildiğini, neler içerdiğini ve ne zaman
kullanılması gerektiğini açıkladı.
Protein tozlarının peyniraltı suyu, yumurta, et, süt, soya, bezelye ve
pirinç gibi gıdalardan elde edildiğini belirten Hardline Nutrition Genel
Müdürü Kemal Taşhan protein tozu üretiminin ve karışımlarının doğru
gerçekleştirildiği takdirde proteinlerinden bir farkı olmadığını ve
zararlı bileşen içermediğini söyledi.
Tüketicilerin kalitesine inandıkları ürünleri güvenle
kullanabileceklerinin altını çizen Taşhan, protein tozlarının
sadece sporcu beslenme ürünlerinde değil bebek mamaları, çocuk ek
besinleri ve enteral beslenme ürünleri gibi özel gıdalar içerisinde de
bulunduğunu söyledi. Taşhan merak edilen sorulara açıklık getirdi:
“Protein tozu, proteinden farklı bir şey değildir. Protein ise
vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en temel besin maddesidir. Protein tozu
kansere yol açar mı? sorusu burada açıklık kazanmış oluyor. Protein
tozları, kansere yol açmak bir yana vücuda pek çok yarar sağlamaktadır.
Amerika’da yapılan araştırmalar, ‘whey protein’ olarak satılan protein
tozlarının içerisinde bulunan bileşenlerin bağışıklık sistemini
güçlendirdiği kanıtlamıştır. Kanada’da ve Amerika’da yapılan
araştırmalarda ise ek gıda olarak toz şeklinde alınan whey proteini ve
soya proteininin anti-kanser etkisinin olduğu belirtilmiştir. Dünya
genelinde protein tozlarının tüketimi ile insan sağlığı üzerine olumlu
etkilerini açıklayan ve kanıtlayan birçok araştırma ve bilimsel yayın
mevcut“
Nasıl üretiliyor?
Protein tozlarının ileri teknoloji ile üretildiğine dikkat çeken
Taşhan, hayvansal kaynaklı olan protein tozlarının veteriner kontrolünde
bulunan hayvanlardan elde edildiğini, bununla birlikte sütünde ve
etinde antibiyotik gibi kimyasalların bulunmasının mümkün olmayacağını
belirtti. Bitkisel kaynaklı olan protein tozlarında ise GDO içerikli
tohum kullanılmadığına dikkat çeken Taşhan, ilgili Bakanlıklar
tarafından GDO analizi yapılarak GDO içermeyen bitkisel kaynaklı protein
tozlarının ithal edildiğini vurguladı. Taşhan, protein tozlarının
üretimi ile ilgili olarak;
“Protein tozlarının üretimi, düşük sıcaklıklarda, proteinin yapısı
bozulmadan gerçekleştirilir. Ayrıca toz yapma sürecinde sprey
kurutucular kullanıldığı için nem düşük seviyede tutulur ve
mikrobiyolojik bozulma önlenmiş olur. Ayrıca protein tozu üretiminde
toksik bileşen kullanılmaz“ diye konuştu.
İçinde protein tozu bulunan enerji içeceklerinin zararlı olduğu yönünde
konuşan Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamalarına değinen Taşhan,
enerji içeceklerinin, protein tozundan dolayı değil, içerisindeki yüksek
dozda bulunan fruktoz’dan dolayı zararlı olduğunu söyledi. Taşhan,
protein tozlarının tek başına uygun ölçülerde gönül rahatlığı ile
kullanılabileceğini sözlerine ekledi. milliyet
0 yorum:
Yorum Gönder