Bu Digital Video Broadcasting-Sayısal Video Yayını- kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Yani hepsinin ortak özelliği yayının sayısal olarak alıcıya gönderilmesidir. Peki nedir son dönemde artan bu sayısal yayın popüleritesi? Malum eskiden yayınlarımız analogdu, TV' mizin ekranından hava şartları biraz bozuldunmu karlanma eksik olmazdı. Sinyale binen gürültüyü direkt ekranımızda görürdük. Analog yayından farklı olarak sayısal yayında sinyal kaba tabirle 0 ve 1' ler
halinde alıcıya ulaşır. Alıcı ünite bu 0 ve 1' leri sinyal üzerine ortamdan gürültü binse bile sorunsuz algılayabilir. Bu da çevre koşullarına hassasiyeti azaltır. Ayrıca sayısal sinyaller üzerinde görüntüyü iyileştirme adına birtakım işlemler yapmak çok daha kolaydır.
Gelelim S, T ve C kısaltmalarına. S-Satellite (Uydu), T-Terrestrial (Karasal) ve C-Cable (Kablo) kelimelerinin ilk harfleridir. Yani bu kısaltma sayısal yayının hangi kaynaktan ve yoldan geçerek size geldiğini gösterir. Bunlar arasında size en bildik gelen tabii ki DVB-S olacaktır. Çünkü dijital uydu alıcısı aldığımız tüm cihazların üzerinde bu ifade yeralmaktadır. Yani kaynak uydulardır ve sinyal hava yoluyla alıcısına ulaşır. C kelimesi sayısal kablolu yayını ifade etmektedir. Sayısal yayın kablolu TV için çekilen hatlar üzerinden size ulaşmaktadır. Son dönemde adını çok duyar olduğunuz karasal sayısal yayını ise T kısaltmasıyla ifade edilmektedir. Yani eskiden alışık olduğumuz vericilerle yayın bölgesel olarak gönderilmektedir. Doğal olarak yayın eskiden farklı olarak sayısal olarak iletilmektedir. Karasal sayısal yayınların güzelliği çanak antene ihtiyaç duymamaları ve hareket halindeyken bile yayının kesintisiz alınabilmesidir. Uydu alıcıları gibi devasa çanak antenlere gereksinim yoktur, basit bir antenle karasal uydu yayınını kolayca almak mümkündür. Yani aracınızda giderken bile basit bir anten ve uygun bir alıcı ile sayısal karasal yayını izlemeniz teknolojik olarak mümkün olacaktır. Tıpki eski günlerde olduğu gibi. Buradan görüldüğü gibi sayısal yayınların büyük kitlelere düşük maliyette ulaşmasında en büyük rolü sayısal karasal yayınlar üstlenecektir. Şu an Türkiye' de başta TRT kanalları olmak üzere toplam 5 kanal sayısal karasal yayın denemeleri yapmaktadır.2010- 2015 yılları arasında tüm yurt çapında geçiş öngörülmektedir.
Peki sayısal karasal yayınlar uyduların yerini mi alacak? Kesinlikle hayır. Şu an dünya çevresinde yüzlerce uydu var ve bunların pekçoğu yayıncılık amacıyla kullanılıyor. Bunlardan dünyaya şifreli veya şifresiz binlerce dijital yayın gönderiliyor. Bugün standart bir uydu alıcısı ve iki uygun çanak antenle binlerce kanalı izlemek içten bile değil. Dolayısıyla sayısal uydu yayınları zenginlik ve içerikte her zaman rakipsiz olacaktır. Kablolu TV' de olduğu gibi gerek DVB-C veya DVB-T' de kaynak size ne gönderirse siz de ancak onu izleyebilirsiniz. Ne bir eksik ne de bir fazla. Ancak çok fazla içerik ve çok fazla kanal çeşitliliğiyle ilgilenmeyen standart beklentileri olan birçok aile için DVB-T tercih nedeni olabilir. Gelecek Türkiye' de ne getirecek pek bilinmez ancak şu an için sayısal uydu yayınlarının yakın gelecekte pek alternatifi yok gibi. Karasal uydu yayınlarının oturması ve yaygınlaşıp içerik olarak uydu yayınlarına dişli bir rakip olmasa bile azla yetinen aileler için iyi bir alternatif olması oldukça fazla zaman alacaktır.
Şu an için DVB-T yayınları için alıcı almak pek mantıklı gözükmüyor. Ancak bazı firmalar birkaç sayısal yayın türünü alabilen ürünleri piyasaya sürmüş durumdalar. Yani hem DVB-S hem de DVB-T yayınlarına uygun cihazları bulmanız olası. Ancak bu da ek maliyeti beraberinde getirmektedir. Şu an için bu tür bir maliyete değecek şartlar Türkiye'de maalesef oluşmuş değil.
a arkadaşlar ben USB DONGLE DVB-T yayını içersinde bir tv kartı aldım fakat kurulum cd sini falan kurdum ama hiç bir kanal göstermiyor bu
DVB Dream, benzersiz özelliklere sahip ve çok hoş bir DVB (Digital Video Broadcasting - Dijital Vidyo Yayını) oynatıcısıdır. DVB-S, DVB-C, DVB-T standartlarını destekler.
Özellikler:
- Çoklu PIP (19+1)
- Çoklu kayıt (MPG, TS)
- Önbellekten oynatım (Timeshift)
- Duraksız LAN (LAN Streaming)
- Benzersiz kanal listesi sistemi
- Favori kanallar
- Favorilere hızlı erişim
- Çocuk kilidi
- Dahili görüntü oranı modları
- Kırpma / Yakınlaşma
- Uyku zamanlayıcı
- Kayıt zamanlayıcı
- HDTV ve H264 desteği (sadece bazı kodeklerde)
- Otomatik kanal değiştirme
- EPG (Elektronik Program Guide)
- OSD (Komut görüntüleyici)
- Görev Zamanlayıcı
- Teletext (eklenti)
- Çeviricisiz mod (Render-less)
- Dahili grafik yapısı
- Çoklu monitör desteği
- Komut satırı desteği
- Ağ Taraması
- Diseqc komutları desteği
- Eklentiler desteği
- Bağımsız açma desteği
- Konumlandırıcı desteği (dahili GotoX.X / USALS)
- Ekran resmi alma özelliği
- Klavye kısayolları
- Özel Klavye kısayolları (şu an için sadece çevresel)
- Genel klavye kısayolları (şu an için sadece çevresel)
- Uzaktan kontrol desteği
- Temalar
- Gelişmiş hatırlatıcı
- 22 dil desteği
- DVBEPG by Momotte (modül)
- CHLTools by X05 (modül)
- Signal Display (modül)
- Level log (modül)
- FFDShow desteği ile daha fazla özellik...
Video:
- PIP desteği, dahili bağımsız ffdshow seçenekleri
- Tuşlar & Uzak kontrol - klavye kısayolları...
- 4:2:2 desteği
- OSD
- Görüntüyü tam kare olarak alma (Deinterlacing)
- Kırpma & Yakınlaştırma
- Logoaway - çirkin görünen logo ve ikonları gizleme
- Resim özellikleri - karşıtlık, parlaklık, vb. değerleri değiştirme...
- Bulanıklık & Parazit azaltma
- Keskinleştirme
- Bakış açısı düzeltme
- Bitmap kaplama - resim ekleme
- Yakalama - ekran görüntüsü alma
Ses:
- Normalleştirme
- Dengeleyici
- Gürültü azaltma
- Yeniden örnekleme
- Gecikme
- Kanallar arası takas
- Karıştırıcı
- Gürültü tutucu
- FIR filtreleyici
- Convolver
- Freeverb
- Saydamlık
DVB-T bir çeşit uydu yayını, ama frekansı farklı olduğu için neredeyse bir metal çubukla bile uydu yayını izleyebildiğin bir şey.
YanıtlaSilAletin artıları ise, küçük boyutlu olması ve 720p ve üstü çözünürlüğe destek vermesi.
Ayrıca bir miktar da data tranfsferi yapabildiği için, örneğin teletext benzeri bir kanalın tüm yayın akışını çekebiliyorsunuz.
Türkiye'ye gelecek olursak, Efsaneye göre, show tv ve trt DVB-T üzerinden yayın yapıyor ama ben sinyalini kadıköyde yakalayamadım açıkcası.
Türkiye'de DVB-T ile test yayınları yapıldı TRT tarafından daha sonra ANTEN A.Ş. diye halihazırda uydu yayın izni ile oldu bitti şeklinde 20 küsür yıldır karasal yayın yapan yerel ve ulusal kanallara frekans tahsisi ve lisans verilmesi amaçlandı ama sonradan bu projr bir türlü hayata geçirilemedi... son olarak TRT ihale açarak bir çok il için DVB-T2 vericileri ihale edip kurmaya başladı.
YanıtlaSilanlayamadım ben bu DVB-t olayını.
YanıtlaSilson 4-5 yılda satılan tüm LCD ve LED TV lerde DVB-t receiver mevcut. ama bunu kullanabilmek için nasıl bir donanıma ihtiyaç var ? nasıl bir anten kullanmak gerekiyor bu yayınlarla ilgili devlet - RTÜK nasıl bir strateji izliyor ? 3-4 kanalın yayın yaptığı söyleniyor ama bu bilgi bile 2-3 yıl önceki bilgi. Şu anda hangi kanallar açık hangi kanallar ilave edilecek bilmiyoruz.
üsküdardan usb dvb-t kartının kutusundan cıkan kucuk anteniyle yayın almayı denedim ama kanal bulamadım.
YanıtlaSilwin media center kullandım ama baska dvb oynatıcı program var mı tavsiyeniz?
YanıtlaSilbunun usb tv kartı normal analog yayınları çekermi
Arkadaşlar merhaba. Set-topbox'ta veya yeni televizyonlarda dahili olarak gelen DVB-T tuner ile Türkiye'de dijital karasal yayın izleyemezsiniz. Türkiye'deki dijital karasal yayın standartı DVB-T2 olarak belirlenmiştir. Yani bu tunere sahpi tvlerin hiçbiri ülkemizde işe yaramaz. Daha detaylı bilgi isteyen olursa mesaja alıntı yapıp soru sormaları yeterlidir.
YanıtlaSilDVB-T Karasal Digital Yayın (Digital Video Broadcasting — Terrestrial) demekTelevizyonunuzda DVB-T özelliği varsa sadece antenle bu yayınları SD (standart Digital) kalitede seyredebilirsiniz, Lakin ; 2004 yılında 2500 € vererek LCD televizyonumu alırken Çok araştırmıştım,
YanıtlaSilbu konuda 4 test yayını (istanbul) olduğu ilerleyen günlerde yaygınlaşacağı söylenip yazılıyordu yıl 2011 hala 4 test kanalı var
Üstelik evimde 2 adet LCD Televizonun 2 sindede DVB-T özelliği olmasına rağmen net bir görüntü alamıyorum. Hoş alsam ne olacak TRT 1-2-3 ü mü seyredeceğim. Ayrıca araştırdığım kadarıyla DVB*T de kanal sayısı 32 yi (verici olarak) geçemediği için yaygınlaşmasının mümkün olmadığı yönündede paylaşımlar var. Televizyon alırken DVB-C digital kablolu yayın alma özelliği , DVB-S (dahili uydu alıcı) özelliği olan TV leri tercih etmenizi öneririm.
DVB-T bir USB Dongle'ım var benim çinden aldım.
YanıtlaSilBurada (danimarka) 7 kanal izleyebiliyorum, burada TRT'ye denk gelen kanallar yani =)
Türkiye'ye gelince denerim, unutmazsam buraya da yazarın.
Herkesin ilgisine teşekkürler. Bu arada ben de biraz dersimi çalıştım.Engellerden v.s den çok az etkilenen bir digital yayın türü...basit bir antenle cam gibi görüntü alınabildiği...söyleniyor...
YanıtlaSilEvim...İstanbulda. deneme için yayın yapan vericinin bulunduğu Çamlıca'ya oldukça yakın....Deneme de olsa...Şimdi basit bir antenle ben bu yayını alırmıyım...Yoksa ..DVB-C olduğu gibi bir CAM gerekir mi ????( Deneme olduğu için bir CAM gerekmez diye düşünüyorum)....Basit bir anten derken evlerimizde köşeye atılmış elektronik antenlerle(Elsa ..filan gibi) bu yayın alınabilir mi ??? Yoksa özel bir anten gerekir mi....
TRT nin deneme kanalları dışında 1 kanalın da dönüşümlü olarak her gün ulusal kanalları yayınladığını okudum.LCD de dvb-t var ...Bir anten ile izlenebilirse( evimin konumu da yakın) digital bir deneyim yaşamak isterim.
Bu arada bir konu daha var ..dvb-t olan bir televizyonda ....araya...basit bir adaptör koyarak dvb-c izlenebilir mi ???? Bunun set top box ile izlendiğini biliyorum...ama ..daha basit bir ''Çevirici'' olabilirmi ????
Teşekkürler...